Politika és történelem

Fancsali Ernő blogja

Fancsali Ernő blogja

Alacsony részvétel Katalóniában a regionális választásokon

2021. február 14. - Fancsali Ernő

 

 

A legutóbbi választásokon nagyon kis többséggel, de a függetlenségpártiak nyertek. Nem szerezték meg a szavazatok többségét, de a választási rendszernek köszönhetően az Esquerra Republicana, a Junts per Catalunya és a CUP kormányt alakíthattak.

Sok minden változott azonban az elmúlt négy évben. A két legnagyobb kormányzópárt között megromlott a kapcsolat, s bár mindannyian egy célért küzdenek, más eszközökkel teszik ezt. A baloldali Esquerra párbeszédet folytatna a madridi kormánnyal így érve el egy megegyezéses újabb függetlenségi népszavazást valamint a politikai foglyok szabadon bocsátását. A Puigdemont féle jobb-közép szövetség viszont konfrontálódna a szocialista központi kormányzattal és ezzel kényszerítené ki az újabb, döntő népszavazást. A CUP méreteinél fogva  a legkisebb de talán legradikálisabb függetlenségpárti katalán erő ezúttal is a mérleg nyelve lehet a két nagyobb párt között, ők döntik majd el ki lesz az új kormány vezetője. Számukra a szociális kérdések éppolyan fontosak, mint a Spanyolországtól való elszakadás ügye.

Az erőviszonyok változtak ugyan, de borítékolható a jelnlegi kormánytöbbség győzelme. Ezzel szemben az egységpárti, Madridhoz lojális pártok terén órisái változások mennek végbe. A Ciudadanos jobb-közép párt négy éve még a legtöbb képvislőt küldte a parlamentbe, most harmadára csökkenthet erejük a Katalán törvényhozásban. Mára már nem hisizk el nekik, hogy csak ők képesek gátat szabni az elszakadás párti erőknek. Erre a szerepre most a Szocialista párt katalán szárnya vállalkozik, a felmérések szerint jól fognak szerepelni a mai választásokon. A Podemos katalán testvérszervezete a Cat En Comú várhatóan megtartja erejét, ők az egyetlen olyan politikai párt, amelynek nem a függetlenség-  lojalitás ellentétpár  a legfontosabb üzenete. A polgári párt korábbi csúfos vereségén javíthatpár hellyel, de továbbra is jelnetéktelen erő lesz. Újdonság, hogy bejuthat a szélsőjobboldali VOX is a barcelonai parlamentbe, ez sokkal izgalmasabb vitákat fog jelenteni, bár Ines Arrimadas, a Ciudadanos vezetője sem okozott könnyű perceket a függetlenségi képviselőknek. Kieshet a parlamentből PDeCat, a régiót sok évig kormányzó jöbbközép erő, miután a száműzetésben levő Puigdemont sikeresen átvitte szavazótáborukat saját pártjába. Húzó nevek nélkül, ez a nagy múltú párt a politika süllyesztőjébe kerülhet. 

Bár senki sem számít nagy meglepetésekre a rekord alacsony részvétel még okozhat izgalmas perceket az eredmények nyilvánosságra hozatalakor. Mindenképp a kis pártoknak kedvez az alacsony szavazási kedv és egyesek szerint a függetlenségpártiaknak is, hiszen ők a legölketelezettebb szavazók. Bármi is lesz az eredmény, nehéz lesz kibillenteni a dolgok menetét a jelenlegi patthelyzetből. Mindenesestre a katalán függetlenséget nem érdemes még temetni. cati.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fancsalierno.blog.hu/api/trackback/id/tr4916427210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása