Politika és történelem

Fancsali Ernő blogja

Fancsali Ernő blogja

Milyen kormánya lesz Katalóniának?

2021. február 21. - Fancsali Ernő

Egy hét telt el a katalán regionális választás óta, de azóta sem tudunk többet ez új kormány összetételéről. A választást hajszállal, de a Szocialista párt nyerte 33 mandátummal. Ugyanannyi mandátumot szerzett az Esqurra és szorosan mögöttük a Junts 32 mandátummal. Nagyon lemaradva 11 mandátumot kapott a szélsőjobboldali Vox és 8-at a szélsőbal CUP. 

51 százalékot szerzett a függetlenségi tábor, mégsem egyszerű feladat a kormányalakítás. Az Esquerra hosszú idő óta először vezetheti a regionális kormányt és jelezték is, hogy erre készülnek. A választások óta tett megszólalásaik, arra engednek következtetni, hogy nem csak a függetlenségi pártokat vonnák be a kormányba, hanem a Podemos katalóniai szervezetét is. Ezt a CUP is tudná támogatni. Az Esquerra a párbeszédben érdekelt és a madridi kormánnyal kiegyezve akar amnesztiát a politikai foglyoknak és a száműzött politikusoknak és megegyezéses népszavazást szeretnének, amit Madrid is elfogad.  A Junts elnöke, a számüzetésben élő Carles Puigdemont szerint azonban a megegyezéses népszavazás illuzió. Nem párbeszéddel, de passzív ellenállással kell az új népszavazást kivívni. 

A két katalán függetlenségpárti civilszervezet az Assemblea és az Omnium is függetlenségpárti kormány megalakítását sürgeti. Nem szabad ezt a választási sikert elherdálni. Az emberek egyértelműen az elnyomás, a bebörtönzés ellen és a szabad Katalónia mellett szavaztak. A függetlenséget támogató pártok dolgozzanak egységesen. Ha a kormány megteszi, amit kell, akor mögötte állunk, ha nem, akkor mi állunk a harc élére - üzenték a pártoknak a legnagyobb támogatói táborral rendelkező civilszervezetek. 

Nyilvánvaló, hogy a Podemos kormánybavételével az Esqurra szeretné baloldali szorítóban tartani a jobb-közép Junts per Catalunya szövetséget. Kérdés, hogy a teljhatalmú kormányzás vagy a függetlenség elérése fontosabb számukra. Napokon belül kiderül, hiszen nem húzhatják sokáig a tárgyalásokat. Tény, hogy a pártokat sokkal több minden választja el egymástól, de ezeket a pártpolitikai nézeteltéréseket rendezhetik a független Katalónián belül. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fancsalierno.blog.hu/api/trackback/id/tr4316434620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása